Τι Πραγματικά Περιέχουν Οι Βαφές Μαλλιών?

Τι Πραγματικά Περιέχουν Οι Βαφές Μαλλιών?

Αν κάποιος αναλύσει από τα γνωστά σωληνάρια βαφής που χρησιμοποιούμε για τα μαλλιά, θα βρει 8 κύρια στοιχεία που απαρτίζουν τη σύσταση τους. Γνωρίζουμε επίσης ότι ακόμη και κάποιες ημιμόνιμες βαφές περιέχουν κάποια χημικά στη σύστασή τους. 

Σίγουρα οι μόνιμες βαφές περιέχουν μεγαλύτερη συγκέντρωση σε χημικές ουσίες και στο άρθρο αυτό θα δούμε ποιες είναι αυτές και γιατί επιβάλλεται να χρησιμοποιούμε επαγγελματικά προϊόντα φροντίδας και χρωματισμού των μαλλιών.

1. ΚΡΕΜΑ ΒΑΣΗΣ

Ένα από τα πρώτα στοιχεία που απαιτούνται είναι η κρέμα βάσης. Μια κρέμα βάσης χρειάζεται νερό και κάποιο φυτικό έλαιο για να δημιουργηθεί η πλειοψηφία των βαφών. Επίσης μια κρέμα βάσης περιέχει αλκοόλες, επιφανειοδραστικά και γαλακτωματοποιητές. Κάθε βαφή μπορεί να περιέχει δύο τύπους γαλακτώματος -είτε γαλάκτωμα νερού μέσα σε φυτικό έλαιο, είτε γαλάκτωμα ελαίου μέσα σε νερό. 

2. ΧΡΩΣΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ

Οι χρωστικές ύλες είναι ουσιαστικά ανεπτυγμένα μόρια βαφής και περιέχονται κατά κύριο λόγο στις ημιμόνιμες βαφές. Παρόλα αυτά περιέχονται και σε κάποιες μόνιμες βαφές προκειμένου να προσδώσουν πιο «ζωηρό» αποτέλεσμα στα μαλλιά μας. 

3. ΠΡΟΔΡΟΜΕΣ ΧΡΩΣΤΙΚΕΣ ΥΛΕΣ

Οι χρωστικές αυτές ύλες διαχωρίζονται σε βελτιωτικά ή αλλιώς παρασυστατικά και διαμορφωτές ή αλλιώς μετασυστατικά.  Ουσιαστικά αυτές οι ουσίες είναι ιδιαίτερα μικρού μεγέθους μόρια και χωρίς χρώμα με την ιδιότητα να διεισδύουν στο τριχωτό για να υποκινήσουν την δημιουργία πιο μεγάλων χρωστικών μορίων. Τα πιο γνωστά παραδείγματα  σε πρόδρομες χρωστικές είναι η ρεσορκινόλη, η θεϊική παρα-τολουενοδιαμίνη, και η μετα- αμινοφαινόλη.

4. ΑΛΚΑΛΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ

Η γνωστή σε όλες μας αμμωνία είναι ένας από τους αλκαλικούς παράγοντες. Αυτό που κάνει είναι να ανοίγει τη στιβάδα του περιτριχίου, για να περάσει στο εσωτερικό της τρίχας η βαφή. Επιπλέον, οι αλκαλικοί παράγοντες έχουν καταλυτικές ιδιότητες στην οξειδωτική αντίδραση που γίνεται μεταξύ των χρωστικών ουσιών και του υπεροξειδίου του υδρογόνου. 

5. ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ

Ο λόγος που οι περισσότερες βαφές για τα μαλλιά περιέχουν αντιοξειδωτικά είναι ότι αποτρέπουν την οξείδωση των χρωστικών στο εσωτερικό της συσκευασίας της κρέμας. Τέτοιες ουσίες είναι η βιταμίνη C, το διθειώδες ή και θειώδες νάτριο και τα ασκορβικά οξέα. 

6. ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗΣ

Συστατικά περιποίησης θα βρούμε περισσότερα στις ημιμόνιμες βαφές παρά στις μόνιμες. Είναι δύσκολο οι μόνιμες να έχουν συστατικά περιποίησης κυρίως λόγω των υψηλών επιπέδων στο pH που τα εμποδίζει να ενεργοποιηθούν. Στις μόνιμες βαφές περιέχονται πολυμερή συστατικά ή στοιχεία που βασίζονται στη σιλικόνη. Τέτοιες ουσίες μπορούν να συμπεριληφθούν αποτελεσματικά στη σύνθεση των μόνιμων βαφών μαλλιών. 

7. ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ & ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΣΥΜΠΛΕΞΗΣ

Τα στοιχεία αυτά συμπεριλαμβάνονται στη σύσταση μιας κρέμας βαφής για τα μαλλιά για να αποτρέψουν την χημική αντίδραση με το υπεροξείδιο υδρογόνου. Ουσιαστικά βρίσκονται στην σύσταση των βαφών για να παγιδεύσουν τα μεταλλικά κατάλοιπα και ρύπους μέσα στη συσκευασία.  

8. ΑΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ

Για να καλυφθεί η έντονη και δυσάρεστη οσμή της αμμωνίας, τα περισσότερα brands βαφών βάζουν αρωματικές ουσίες. Σας συστήνουμε αν δεν το γνωρίζετε, και πριν επιλέξετε το αγαπημένο σας χρώμα και βαφή, να κάνετε ένα τεστ για να βεβαιωθείτε ότι δεν είστε αλλεργική στην συγκεκριμένη βαφή. Αν δεν γνωρίζετε πως γίνεται αυτό, κλείστε ένα ραντεβού με έναν εξειδικευμένο hair stylist κάνοντας ΚΛΙΚ ΕΔΩ.

Βλέποντας λίγο καλύτερα τη σύσταση των βαφών και τις χημικές διεργασίες γίνεται απολύτως κατανοητό ότι τα βαμμένα μαλλιά έχουν διαφορετικές ανάγκες και απαιτήσεις. Χρειάζεστε οπωσδήποτε επαγγελματική φροντίδα μαλλιών με τα κατάλληλα προϊόντα προκειμένου τα μαλλιά να μείνουν υγιή και το χρώμα να διαρκέσει περισσότερο.

Διαβάστε επίσης >>  Τα Καλύτερα Σαμπουάν Για Ατίθασα Μαλλιά

Αφήστε μια απάντηση