10 Pro Tips Για Πιο Απαλά Μαλλιά

10 Pro Tips Για Πιο Απαλά Μαλλιά

Αν δεν πετυχαίνετε το στόχο που έχετε θέσει για το styling των μαλλιών σας, δηλαδή δεν είναι τόσο απαλά, τα βλέπετε θαμπά ή κάνουν ψαλίδα στις άκρες, ήρθε η ώρα να αναθεωρήσετε… Το λούσιμο ακούγεται σαν μια απλή και εύκολη ρουτίνα: σαμπουάν για να καθαρίσουν τα μαλλιά, ξέβγαλμα, εφαρμόζουμε το μαλακτικό, ξεβγάζουμε και τέλος!  Ωστόσο, μπορεί να κάνετε κάποια μικρά λάθη στην τελετουργία που ακολουθείτε και να προκαλέσετε φθορές στα μαλλιά σας. 

Όλοι οι δερματολόγοι συμφωνούν σε ένα πράγμα: τα μαλλιά δεν αποτελούνται από ζωντανούς ιστούς οπότε δε διαθέτουν την δυνατότητα της αυτοίασης. Έτσι, οι φθορές φαίνονται μέχρι και το τέλος του κύκλου της τρίχας, δηλαδή μέχρι τελικά να πέσει η τρίχα και να αντικατασταθεί από νέα. Ποιος είναι επομένως, ο σωστός τρόπος να λουζόμαστε για να έχουμε απαλά και υγιή μαλλιά. Και πάντα λαμβάνοντας υπόψη το δεδομένο του περιορισμένου χρόνου!

1. ΤΟ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΣΑΜΠΟΥΑΝ

Το λούσιμο με ένα ακατάλληλο σαμπουάν μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα στα μαλλιά και να τα κάνει  θαμπά, πιο βαριά και όχι τόσο ανάλαφρα. Όταν αγοράζετε σαμπουάν για τα μαλλιά, πρέπει να έχετε στο μυαλό σας τον τύπο και τις ανάγκες του τριχωτού σας. Μην παρασύρεστε με προϊόντα που σας σύστησε μια φίλη σας… Ο κάθε τύπος μαλλιών απαιτεί και το κατάλληλο σαμπουάν. Αν για παράδειγμα έχετε λεπτά μαλλιά, τότε θα πρέπει να προμηθευτείτε ένα σαμπουάν που θα δώσει όγκο και σώμα στην τρίχα. 

2. ΧΤΕΝΙΣΤΕΙΤΕ ΠΡΙΝ ΤΟ ΛΟΥΣΙΜΟ

Με ένα χτένισμα πριν το λούσιμο βοηθάτε να απομακρυνθούν τα υπολείμματα των προϊόντων styling από το τριχωτό και θα ξεμπερδευτούν πολύ πιο εύκολα μετά το λούσιμο. Κατανοούμε ότι μπορεί να σας ακούγεται λίγο περιττό αλλά είναι σημαντικό γιατί τα μαλλιά σας θα παραμείνουν πιο απαλά μετά το λούσιμο! 

3. ΒΡΕΞΤΕ ΚΑΛΑ ΠΡΙΝ ΤΟ ΣΑΜΠΟΥΑΝ

Μη λούζεστε βιαστικά, το έχουμε αναφέρει αρκετές φορές στο blog μας. Αν βρέξετε καλά τα μαλλιά πριν εφαρμόσετε το σαμπουάν, απομακρύνετε τα υπολείμματα των προϊόντων styling καθώς και τους ρύπους, αφήνοντας έτσι καλύτερο «έδαφος» για να δράσει το σαμπουάν πιο αποτελεσματικά. Θα χρειαστείτε δύο «χέρια» ούτε περισσότερα, ούτε λιγότερα για να είναι το λούσιμο αποτελεσματικό!

Επίσης σημαντικό είναι το καλό ξέβγαλμα με άφθονο νερό τόσο ανάμεσα στα «χέρια» όσο και στο τέλος. Δεν θέλετε κατάλοιπα από το σαμπουάν στο τριχωτό της κεφαλής γιατί μπορεί να προκαλέσουν κνησμό ή και ερεθισμούς.

4. ΛΟΥΣΤΕΙΤΕ ΜΕ ΧΛΙΑΡΟ ΝΕΡΟ

Αν μέχρι τώρα λούζετε τα μαλλιά με καυτό νερό, τότε άθελα σας προκαλείτε ξηρότητα και αποδυνάμωση. Το αποτέλεσμα είναι θαμπά μαλλιά, λιγότερο ζωντανά και με το φριζάρισμα να καραδοκεί με την πρώτη ευκαιρία.

Το καυτό νερό προκαλεί απώλεια κερατίνης και των απαραίτητων ενυδατικών στοιχείων από την δομή της τρίχας. Είτε τα μαλλιά σας είναι βαμμένα, είτε φυσικά, πρέπει να τα λούζετε με χλιαρό νερό! Χειμώνα-καλοκαίρι!!!

5. ΜΗΝ ΤΡΙΒΕΤΕ ΤΟ ΤΡΙΧΩΤΟ

Όλοι οι ειδικοί προτείνουν ήπιο λούσιμο χωρίς βιαστικές κινήσεις. Πολλές φορές η βιασύνη ή η λανθασμένη αίσθηση ότι θα τα καθαρίσουμε ακόμη καλύτερα, μας κάνει να τρίβουμε το τριχωτό πιο έντονα από ότι πρέπει. Σε καμία περίπτωση μην προκαλείτε περιττή καταπόνηση στις ρίζες των μαλλιών. Λουστείτε κάνοντας ένα ήπιο μασάζ με τα ακροδάχτυλα και τα μαλλιά σας θα καθαρίσουν σε όλο το μήκος τους από το σαμπουάν. Όταν λούζεστε με ήπιες κινήσεις αποτρέπετε τον στατικό ηλεκτρισμό και το φριζάρισμα. Επιπλέον δεν προκαλείται υπερέκκριση σμήγματος που οδηγεί σε λιπαρότητα.

6. ΠΕΙΤΕ ΝΑΙ ΣΤΟ CONDITIONER!

Τα conditioners πρέπει να εφαρμόζονται στις άκρες των μαλλιών και όχι στις ρίζες. Οι ρίζες τρέφονται έτσι κι αλλιώς από το τριχωτό και αν βάλετε conditioner στις ρίζες, τότε τα μαλλιά σας θα βαρύνουν και θα γίνουν πιο λιπαρά. Οι άκρες των μαλλιών εμφανίζουν ευαισθητοποίηση γιατί βρίσκονται πιο μακριά από την εστία θρέψης, με αποτέλεσμα την ξηρότητα στις άκρες και την εμφάνιση σπασιμάτων και ψαλίδας.

7. ΜΗ ΛΟΥΖΕΣΤΕ ΠΙΟ ΣΥΧΝΑ ΑΠΟ ΟΣΟ ΠΡΕΠΕΙ

Κάποιες επιμένουν με το συχνό λούσιμο και λούζονται ακόμη και καθημερινά. Η σωστή συχνότητα αν δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στο τριχωτό, είναι 2-3 φορές την εβδομάδα. Αν τα μαλλιά σας πάσχουν από ξηρότητα, τότε μειώστε στην 1 φορά την εβδομάδα. Με το υπερβολικά συχνό λούσιμο στερείτε τα μαλλιά σας από τα θρεπτικά και ενυδατικά στοιχεία που χρειάζονται.

8. ΑΛΛΑΞΤΕ ΣΑΜΠΟΥΑΝ!

Τολμήστε να αλλάξετε την μάρκα από το αγαπημένο σας σαμπουάν κάθε μερικούς μήνες. Οι λόγοι είναι πολλοί! Οι ανάγκες των μαλλιών μας κάθε εποχή διαφέρουν. Τα γεγονότα που μπορεί να μεσολάβησαν π.χ. μια εγκυμοσύνη, ορμονικές αλλαγές, κλπ. μπορεί να μας οδηγούν σε άλλες επιλογές. Ακόμη, μπορεί να προέκυψε μια διαφορετική προτεραιότητα για το τριχωτό μας-όπως η τριχόπτωση ή η ξηροδερμία! Αλλάξτε λοιπόν τη μάρκα του σαμπουάν σας και βρείτε κάποιο επαγγελματικό προϊόν που επίσης θα σας καλύψει!

9. ΚΑΝΤΕ ΜΙΑ ΜΑΣΚΑ

Κάντε μια μάσκα μαλλιών μια φορά κάθε εβδομάδα τη χειμερινή περίοδο. Το καλοκαίρι λόγω της έκθεσης στον ήλιο, τη θάλασσα ή και το χλώριο της πισίνας, η ανάγκη για μια μάσκα είναι πιο επιτακτική και θα πρέπει να την εφαρμόζετε πιο συχνά. Στην περίπτωση που τα μαλλιά σας είναι ευαισθητοποιημένα και χρειάζονται πιο εντατική περιποίηση, τότε και 2 θεραπείες την εβδομάδα με μια μάσκα, θα βοηθήσουν ακόμη περισσότερο. 

10. ΣΚΟΥΠΙΣΤΕ ΗΠΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΤΣΕΤΑ

Ο πιο επικίνδυνος συνδυασμός είναι να έχετε ήδη ευαισθητοποιημένα μαλλιά, να λούζεστε με καυτό νερό και κατόπιν να τα τρίβετε βίαια με την πετσέτα για να στεγνώσουν! Μην το κάνετε αυτό σε καμία περίπτωση.

Όταν η τρίχα είναι βρεγμένη είναι ακόμη πιο εύθραυστη και το έντονο τρίψιμο με την πετσέτα, προκαλεί σημαντικές φθορές στο περιτρίχιο. Το αποτέλεσμα είναι να χάνεται η λάμψη, η ζωντάνια και η απαλή αίσθηση. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να τα τυλίξετε σε μια πετσέτα και να περιμένετε να στεγνώσουν φυσικά. Έτσι θα παραμείνουν απαλά, υγιή, ενυδατωμένα μετά από κάθε λούσιμο. Αν χρησιμοποιείτε ακόμη και το καλοκαίρι, πιστολάκι για το στέγνωμα, επιλέξτε τη χαμηλή ταχύτητα και τη μέτρια θερμότητα στον αέρα, για να τα στεγνώσετε χωρίς να τα «κουράσετε».

Διαβάστε επίσης >> Οδηγός Περιποίησης Μαλλιών

Αφήστε μια απάντηση