Τι Είναι Τα Parabens Στα Προϊόντα Ομορφιάς

Τι Είναι Τα Parabens Στα Προϊόντα Ομορφιάς

Θα το έχετε διαβάσει στις ετικέτες των καλλυντικών σας, θα το έχετε ακούσει στις διαφημίσεις, ολοένα και πιο συχνά: χωρίς parabens! Τί είναι λοιπόν αυτά τα parabens και γιατί δεν πρέπει να συγκαταλέγονται στα συστατικά των προϊόντων που χρησιμοποιούμε;

Τα parabens είναι μια κατηγορία πολύ δραστικών συντηρητικών που βρίσκονται στη σύσταση πολλών προϊόντων ομορφιάς για να αποτρέψουν την αλλοίωση και την αποσύνθεση τους, για να μη «χαλάσουν».

Αρχικά αυτό μπορεί να ακούγεται ως,,,προσόν, όμως η αλήθεια είναι ότι τα parabens δεν είναι τόσο αθώα! Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι αυτά τα συντηρητικά μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας.

Η βιομηχανία των προϊόντων φροντίδας και περιποίησης άρχισε να προσθέτει αυτά τα δραστικά συντηρητικά σχεδόν σε όλα τα προϊόντα, αρχικά στα σαμπουάν και τις κρέμες προσώπου και στη συνέχεια τα parabens μπήκαν στα περισσότερα καλλυντικά που μπορείτε να βρείτε διαθέσιμα στο σούπερ μάρκετ.

Οι βιομηχανίες χρησιμοποιούν τα parabens κατά κόρον γιατί αυτά τα συντηρητικά συμβάλλουν στο να διατηρούν τα προϊόντα τους στην αρχική τους κατάσταση και στις συνθήκες του εξωτερικού περιβάλλοντος και μεγαλώνουν τη διάρκεια ζωής τους. Αυτό επιτρέπει στις εταιρείες να κρατούν τα προϊόντα αυτά στα ράφια για περισσότερο και να μην χρειάζεται να τα πετούν συχνά λόγω αλλοίωσης στη σύσταση. 

Τα parabens έχουν χαμηλότερο κόστος σε σχέση με άλλα συντηρητικά, επομένως η χρήση τους οδηγεί σε αυξημένα κέρδη για τον κλάδο της ομορφιάς. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που γνωστές εταιρείες υπερασπίζονται τη χρήση των parabens, παρά τις αμφιβολίες που υπάρχουν σχετικά με την επίδρασή τους στην υγεία του ανθρώπου.

Θα διαβάσετε πολλές έρευνες ή και άρθρα που υποστηρίζουν ότι δεν κρύβουν κινδύνους για την επιδερμίδα ή το τριχωτό της κεφαλής. Ωστόσο εμείς δε θα πούμε το αντίθετο με αυτό το άρθρο, απλά θα συζητήσουμε και για τις αμφιβολίες που μπορεί κάποιοι επιστήμονες να έχουν σχετικά με την χρήση των parabens.

ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΩΝ PARABENS ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ

Τα parabens είναι χημικά συντηρητικά που χρησιμοποιούνται στα προϊόντα περιποίησης του σώματος και έχουν σχεδιαστεί για να εμποδίζουν την ανάπτυξη βακτηρίων και μολυσματικών μικροοργανισμών στα προϊόντα αυτά. Παρόλο που αρχικά φαίνονται αποτελεσματικά και αποδοτικά σε κόστος για τις βιομηχανίες, όπως αναφέραμε ήδη, ενδέχεται να έχουν επιπτώσεις στην επιδερμίδα και μπορεί να μην είναι τόσο ήπια για αυτήν. Καθώς η επιδερμίδα μας απορροφά αυτά τα συστατικά, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αντιδράσεις στο ευαίσθητα δέρματα ή ακόμα και σε δερματικές παθήσεις.

Η χρήση προϊόντων με υψηλή χημική σύσταση μπορεί να προκαλέσει κνησμό, αλλεργίες ή κοκκινίλες στην επιδερμίδα, ιδίως σε ανθρώπους με ευαίσθητη επιδερμίδα. Ωστόσο, το γεγονός ότι ένα προϊόν είναι χωρίς parabens δεν εγγυάται ότι δεν θα προκαλέσει αλλεργίες. Κάθε άνθρωπος μπορεί να είναι αλλεργικός σε διαφορετικά συστατικά, είτε αυτά είναι χημικά, είτε ακόμη και φυτικά. Θα έχετε ακούσει για αλλεργικές αντιδράσεις στις φράουλες π.χ. ή στους ξηρούς καρπούς…

Κάποιες έρευνες αναφέρουν ότι τα parabens σχετίζονται με την πρόκληση καρκίνου στο μαστό. Ωστόσο η δική μας έρευνα δείχνει ότι οι διαθέσιμες έρευνες δεν αποδεικνύουν επαρκώς αυτό το συμπέρασμα. Παρόλα αυτά δε μπορούμε να αδικήσουμε και την ανασφάλεια που μπορεί να νιώθει κάποιος για τη δράση των συντηρητικών στο ανθρώπινο σώμα. 

Αυτό που μπορεί να αποδειχθεί και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία είναι ότι τα parabens τελικά δεν ωφελούν κάπου και υπάρχουν μόνο για να εξυπηρετούν την ανάγκη διατήρησης ενός προϊόντος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα χωρίς αλλοιώσεις.

PARABEN FREE ΣΤΟ LOVEHAIR.GR

Είναι γνωστό ότι εμείς οι άνθρωποι του lovehair.gr αφουγκραζόμαστε προσεκτικά κάθε ανάγκη και προβληματισμό του κοινού που ενδιαφέρεται για την ομορφιά. Για αυτό το λόγο, έχουμε μεγάλη γκάμα επαγγελματικών προϊόντων φροντίδας των μαλλιών που βασίζονται σε φυτικά συστατικά και δε διαθέτουν parabens για τη συντήρησή τους.

Προϊόντα επαγγελματικής φροντίδας που δεν δοκιμάζονται σε ζώα και που είναι φιλικά προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

ΤΕΛΙΚΑ ΟΜΩΣ ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΑ PARABENS;

Όπως αναφέραμε και πριν, δεν υπάρχει επιστημονικά τεκμηριωμένη έρευνα που να αποδεικνύει ότι υπάρχουν σοβαρές επιπτώσεις των parabens στην υγεία. Ωστόσο, δεν υπάρχει επίσης καμία έρευνα που να δείχνει, και αυτό μπορούμε να το πούμε με βεβαιότητα, ότι τα parabens προσφέρουν κάτι στον άνθρωπο. Ο μόνος λόγος ύπαρξής τους είναι ως συντηρητικά. 

Αν νιώθετε κάποια αμφιβολία ή ανασφάλεια σχετικά με αυτόν τον τύπο συντηρητικών και για την περιεκτικότητά του στα προϊόντα φροντίδας των μαλλιών, μπορείτε να επιλέξετε από το lovehair.gr το αγαπημένο σας προϊόν που είναι parabens free. 

Επιθυμούμε πάντα να προσφέρουμε το καλύτερο δυνατό για την γυναικεία ομορφιά, σε συνδυασμό με την ευαισθησία μας στην επιτακτική ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος και της ζωής στον πλανήτη.

Δείτε επίσης: Θαμπά Μαλλιά – Αιτίες & Αντιμετώπιση

Αφήστε μια απάντηση