Τι Προκαλεί Ευαισθησία Στο Τριχωτό

Τι Προκαλεί Ευαισθησία Στο Τριχωτό

Τα πρώτα συμπτώματα της ευαισθησίας στο τριχωτό είναι ο ερεθισμός και ο κνησμός. Αν παραμελήσετε αυτά τα πρώτα σημάδια, η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο. Ειδικά σε συνδυασμό με το καθημερινό άγχος, την μη-ισορροπημένη διατροφή και τα ακατάλληλα προϊόντα φροντίδας των μαλλιών που μπορεί να είναι λίγο πιο «σκληρά» με το ευαίσθητο τριχωτό σας.

Αν αντιμετωπίζετε και εσείς παρόμοια συμπτώματα, τότε τα μαλλιά σας χρειάζονται άμεσα ένα πρωτόκολλο εξειδικευμένης φροντίδας προκειμένου να ανακτήσουν την υγεία τους. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε ποιοι παράγοντες προκαλούν ευαισθησία στο τριχωτό σας και τι μπορείτε να κάνετε για να αναστρέψετε την κατάσταση.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΕΡΕΘΙΣΜΕΝΟΥ ΤΡΙΧΩΤΟΥ

Τα συμπτώματα ποικίλουν ανάλογα με το βαθμό του ερεθισμού. Συνήθως ξεκινούν με ήπιο κνησμό, ή μπορεί να αισθάνεστε ένα τράβηγμα που μπορεί να φτάσει ακόμη και σε σημείο να νιώθετε πόνο στις ρίζες των μαλλιών. Είναι παρόμοια αίσθηση με την ερεθισμένη επιδερμίδα στο σώμα ή το πρόσωπο. 

Η σύγχρονη καθημερινότητα δεν είναι καθόλου φιλική προς την επιδερμίδα και το τριχωτό του κεφαλιού μας. Οι ρύποι του περιβάλλοντος σε συνδυασμό με το άγχος, τα επιθετικά προϊόντα περιποίησης και την κακή διατροφή, μπορούν να δημιουργήσουν έως και οξεία ευαισθησία στο τριχωτό.

Ο κνησμός συνοδεύεται από ξηρότητα και μετά από ένα διάστημα μπορεί να πονάει το τριχωτό στο άγγιγμα. Το περιβάλλον κρύβει αρκετούς επιθετικούς μικροοργανισμούς οι οποίοι μπορούν να βρουν πρόσφορο έδαφος για να πολλαπλασιαστούν και να προκαλέσουν αλλοιώσεις στη χλωρίδα του τριχωτού. Έτσι η εμφάνιση πιτυρίδας γίνεται ακόμη ένα από τα συμπτώματα, αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντα.

ΑΙΤΙΕΣ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΤΡΙΧΩΤΟΥ

Ήδη αναφέραμε κάποιες από τις αιτίες της εμφάνισης της ευαισθησίας στο τριχωτό. Εκτός όμως από το στρες και τη ρύπανση, η ευαισθητοποίηση μπορεί να οφείλεται σε ανισορροπία στην έκκριση του σμήγματος.  

Οι ρύποι από το περιβάλλον δημιουργούν ένα «πέπλο» από επιβλαβή στοιχεία πάνω στην τρίχα. Αυτοί οι μικροοργανισμοί δημιουργούν επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες και οξείδωση. Οι ελεύθερες ρίζες αλλάζουν τη δομική σύσταση του τριχωτού και προκαλούν φθορές στους βολβούς των μαλλιών. Και εκεί είναι που τα μαλλιά γίνονται θαμπά και χάνουν την υγεία και τη ζωντάνια τους.

Δεν πρέπει όμως να αγνοήσουμε το γεγονός ότι τα ακατάλληλα και επιθετικά σαμπουάν επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Για αυτό το λόγο θα πρέπει να χρησιμοποιείτε τα κατάλληλα προϊόντα επαγγελματικής φροντίδας των μαλλιών που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για τις ανάγκες του τριχωτού σας.   

Επίσης πρέπει να προσέξετε το πώς διαχειρίζεστε τα μαλλιά σας στο λούσιμο, το χτένισμα και το ξεμπέρδεμα. Αν τα βουρτσίζετε με σκληρές βούρτσες, τότε κάνετε την κατάσταση ακόμη χειρότερη. Θα πρέπει να προσέχετε τους καλοκαιρινούς μήνες την παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο και το σκληρό νερό της θάλασσας ή της πισίνας.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΕΡΕΘΙΣΜΕΝΟΥ ΤΡΙΧΩΤΟΥ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΗΣ

Για να αντιμετωπίσετε την κατάσταση καταρχήν χρειάζεστε ένα ήπιο σαμπουάν που έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά για ξηρά και ευαισθητοποιημένα μαλλιά. Πρέπει όμως να μη μείνετε μόνο στο κατάλληλο σαμπουάν αλλά να υιοθετήσετε ένα πρωτόκολλο φροντίδας των μαλλιών που θα φροντίσει για την ενυδάτωση, την αναδόμηση και την θρέψη τους.

Θα πρέπει να διαχειριστείτε αποτελεσματικά το άγχος και να ακολουθείτε έναν υγιεινό τρόπο ζωής που περιλαμβάνει συχνή άσκηση, άφθονο νερό και ισορροπημένη διατροφή. 

Όταν λούζεστε, κάντε ήπιο μασάζ στο τριχωτό με τα ακροδάχτυλα για να υποκινήσετε την κυκλοφορία του αίματος. 

Αποφύγετε τις σφιχτές κοτσίδες και το δέσιμο των μαλλιών με λαστιχάκια. Επιλέξτε ένα καπέλο για να τα προστατεύσετε από τον ήλιο τους καλοκαιρινούς μήνες και φροντίστε τα με τα κατάλληλα προϊόντα που έχουν σχεδιαστεί για να τα θωρακίσουν από την επιβάρυνση του ήλιου, της θάλασσας και από το χλώριο της πισίνας. 

Αν η κατάσταση επιμένει ή δείχνει να επιδεινώνεται και παρότι  φροντίζετε τα μαλλιά σας με τα κατάλληλα προϊόντα, τότε θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Δείτε επίσης: Τα Καλύτερα Προϊόντα Φροντίδας Για Μαλλιά Με Κυματισμούς

Αφήστε μια απάντηση