Πιτυρίδα Vs Ξηροδερμία – Πώς Να Τα Διακρίνετε

Πιτυρίδα Vs Ξηροδερμία – Πώς Να Τα Διακρίνετε

Αν υπάρχει κάτι πραγματικά αντιαισθητικό αυτό είναι τα μαλλιά με πιτυρίδα που συνήθως συνοδεύονται από λιπαρότητα: μας κάνουν να νιώθουμε αμήχανα και στερούν πολλούς πόντους από την αυτοπεποίθησή μας. Επιπλέον, η έντονη απολέπιση του τριχωτού συμβαδίζει συχνά με κνησμό ή και ερεθισμό. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε ποιες είναι οι αιτίες της εμφάνισης της πιτυρίδας και της ξηρότητας ή λιπαρότητας, πώς να διακρίνετε την κάθε περίπτωση καθώς και τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισής τους.

ΞΗΡΟΔΕΡΜΙΑ Ή ΠΙΤΥΡΙΔΑ

Υπάρχουν διαφορές μεταξύ αυτών των δύο καταστάσεων και αν εντοπίσετε σωστά το πρόβλημα, θα μπορέσετε να το αντιμετωπίσετε πιο αποτελεσματικά. Ας ξεκινήσουμε να δούμε τι είναι πιτυρίδα και τι ξηροδερμία.

ΠΙΤΥΡΙΔΑ - ΤΙ ΕΙΝΑΙ;

Η απολέπιση είναι μια φυσική διαδικασία προκειμένου να ανανεωθούν τα κύτταρα στην επιδερμίδα. Όταν ο ρυθμός απολέπισης είναι φυσιολογικός, τότε οι μικρές νιφάδες αποσπώνται από την επιδερμίδα και τις παίρνει ο αέρας. Στην περίπτωση όμως που ο ρυθμός απολέπισης γίνεται γρήγορα, τότε οι νιφάδες συσσωρεύονται στο τριχωτό, πέφτουν στους ώμους και δημιουργούν το φαινόμενο που όλοι γνωρίζουμε ως πιτυρίδα.

ΞΗΡΟΔΕΡΜΙΑ - ΤΙ ΕΙΝΑΙ;

Κάθε άνθρωπος έχει τον δικό του τύπο μαλλιών και επιδερμίδας. Υπάρχουν επιδερμίδες πιο ευαίσθητες, περισσότερο λιπαρές, κανονικές ή και ξηρές. Στην περίπτωση που ο ανθρώπινος οργανισμός δεν έχει την δυνατότητα να παράγει φυσικά έλαια ή αλλιώς σμήγμα, τότε η επιδερμίδα εμφανίζει σημάδια ξηρότητας. Οι ξηρές επιδερμίδες έχουν πιο μεγάλη ανάγκη για αποτελεσματική ενυδάτωση. Αν δεν ενυδατωθούν βαθιά, τότε δημιουργούνται φθορές, σπασίματα και προκαλείται απολέπιση λόγω ξηρότητας. Αν συνεχίσετε να αμελείτε το σύμπτωμα, τότε ο κνησμός καταλήγει πολύ συχνά σε ερεθισμό.

ΙΔΙΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΑΙΤΙΕΣ

Είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε την αιτία του προβλήματος προκειμένου να επιλέξουμε το κατάλληλο πρωτόκολλο θεραπείας. Η πιτυρίδα δεν θεραπεύεται με τον ίδιο τρόπο με την ξηροδερμία. Τα συμπτώματα όμως είναι παρόμοια. Το ξηρό δέρμα προκαλεί απολέπιση και την δημιουργία νιφάδων. Ωστόσο η πιτυρίδα κάνει την εμφάνισή της και σε λιπαρά μαλλιά. 

ΠΙΤΥΡΙΔΑ VS ΞΗΡΟΔΕΡΜΙΑ - ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Πως να αντιμετωπίσετε την πιτυρίδα: Για να καταπολεμήσετε την έντονη απολέπιση και τις λευκές νιφάδες της πιτυρίδας θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα ήπιο σαμπουάν που δε θα ερεθίσει το τριχωτό της κεφαλής. 

Μια καλή πρόταση αποτελεί το L’Oreal Professionnel Serie Expert Instant Clear Shampoo που καθαρίζει σε βάθος το τριχωτό χωρίς όμως να είναι επιθετικό και να ερεθίζει την επιδερμίδα. Με συχνή εφαρμογή βοηθά στην εξισορρόπηση των επιπέδων υγρασίας του τριχωτού και καταπολεμά το φαινόμενο της έντονης απολέπισης.

Πως να αντιμετωπίσετε την ξηροδερμία: Στην περίπτωση της ξηροδερμίας, η λογική της αντιμετώπισης είναι όμοια με την ξηρότητα στην επιδερμίδα του προσώπου. Θα πρέπει να εφαρμόσετε επαγγελματικά προϊόντα φροντίδας των μαλλιών που περιέχουν δραστικά στοιχεία ενυδάτωσης. 

Η σειρά φροντίδας μαλλιών Sensi Balance της Serie Expert περιέχει υψηλή συγκέντρωση σε λάδι καρύδας και  γλυκερίνη. Αυτά τα στοιχεία προσφέρουν έντονη ενυδάτωση στην τρίχα και την επιδερμίδα.

Διαβάστε επίσης >>  Kerastase Symbiose – Ολοκληρωμένη Φροντίδα Κατά Της Πιτυρίδας

Πρωτόκολλο για ξηρά μαλλιά

Πρωτόκολλο για λιπαρά μαλλιά

Αφήστε μια απάντηση